Rasen Brittisk Långhår

Aktuellt 2017 -  Då Brittisk långhår numera är godkända även inom den största kattorganisationen i Sverige nämligen SVERAK, så har jag överfört mina avelskatter så att de har stamtavlor i SVERAK / FIFE. Det största skälet för min del var att jag ville ha närmare till kattutställningar i framtiden, dvs det passade bättre geografiskt.

Jag är numera medlem i Linköpings kattklubb. Information om Brittisk långhår inkl kattkullar, omplaceringar osv kan man hitta på Brittringen samt Brittsällskapet.

2015 - Brittiskt långhår är en kattras som uppstått ur den mer vanliga rasen Brittisk Korthår. Brittiskt långhår är i Sverige godkänd inom WCF (det andra största kattförbundet i Sverige), men också i andra förbund i världen.

De flesta BRL i Sverige är registrerade i SNRF (Sveriges Nya RaskattFörening) istället för SVERAK eftersom den långhåriga varianten inte varit godkänd där. Men BRL håller nu äntligen på att bli godkänd även inom SVERAK, f n har det ett provår inom föreningen. Jag har tolkat det som att ägarna till den korthåriga rasen inte vill ha in långhåriga i avelsarbetet. Men det föds ju redan ibland långhåriga i en korthårskull dvs av en korthårsmamma, vilket ställer till problem vid registreringen av de långhåriga såklart.

Precis som sin syskonras är Brittiskt långhår en rund, satt och cobby ("knubbig") katt med ett lugnt och milt temperament. Det som skiljer de båda raserna åt är hårlaget. Brittiskt långhår är, som namnet antyder, långhårig.

MIN HISTORIA

Först hade jag mina trevliga & mysiga, högt älskade bondkatter i många år; Russin & Cosmos. Sedan kom en ljuvlig Ragdoll-katt in i mitt liv; Gosan Chokladnos & jag blev fullständigt förälskad! Mer som en liten hund i sättet än en katt. Mycket social & kelig som få, hälsar hon alla välkomna i dörren. Ska såklart vara med matte var matte än är & funkar utmärkt med min lilla hund. Hon är/var så snäll så valpen kunde dra henne i örat & släpa henne liggandes över parkettgolvet utan att hon protesterade nämnvärt. Det var då jag tänkte att jag måste nog ha en till hund, för det här går ju helt överstyr, stackars katt, hon är alldeles för snäll! Så hände det att Bichon Havanaisen Kelly kom in i mitt liv. Vilket är en annan historia. Nåja.

Nästföljande vår råkade jag träffa & blev helt överumplad av en Brittisk långhårskatt. Vilken cool & charmig sak. Henne satte inte mina hundar på plats minsann - en helt egen integritet. Lugnare & mysigare & mer social katt går knappast att uppbåda. Passar utmärkt som innekatt. Vill verkligen vara med sin familj hela tiden. Sitter mycket sälllan i ett fönster & tittar ut, för det är mer spännande att se vad matte har för sig!

Så när mina fina gamla bondkatter gick bort & bara Ragdollen fanns kvar som saknade sina kompisar, så var valet enkelt. Nu ville jag ha en Brittisk långhår. Sagt & gjort!

Så kom det sig att vackra, coola & helt underbara MasKullans Balthazar kom in i mitt liv. Han är verkligen en speciell kille, har blivit kungen här hemma. Snäll mot alla, stora som små, kattungar & hundvalpar. En snygging som spinner bara man tittar på honom. Gillar kaffebryggaren & vatten. Ska gå med runt huset när jag vattnar blommorna & om han får sitta på diskbänken när matte skalar potatis under rinnande vatten så tycker han att han är i himmelen! Fick köpa en vattenfontän så att han ska hålla sig på golvet istället för på köksbänkarna. Vill ju inte att han riskerar att bränna tassarna på spisen.

Sedan letade jag efter en maka till "Baffe" & hittade en supersöt Creme bicolour (cameo vitfläck) Katthagens Vanilla. En liten princessa som jag började kalla för Bridget Bardot, hon var så lugn & lite sävlig & alla besökare bara dök på henne & undrade var det var för hårboll som låg i hundsängen på golvet. Hon blev bästis med hunden Mimmi, som hon gärna kröp intill & blev slickad av. Jag längtade till sommaren då hon skulle bli tillräckligt gammal för att paras med min vackra BRL hane. Till min stora sorg dog hon endast 7,5 mån gammal veckan före påsk mycket hastigt & dramatiskt & somnade in i min famn en tidig morgon då jag vaknade av att hon inte kunde andas! Hemsk upplevelse som jag inte önskar någon djurvän. Så sorgligt.

Då var ju Baffe utan flickvän. Det är klart att man sörjer sina djur & sedan tog det ett bra tag innan jag hittade en ny söt & mycket speciell liten BRL flicka som jag fick avla på. Hon kommer från Gotland & heter alltså Rozehip´s Heavenly Cupcake och är en sköldpadda med mycket fin stamtavla, med många fina champions i släkten. Om lilla Vanilla var en fulländad skönhet så är Kakan istället en mycket sociel kelgris som man kan bära avslappnad likt en Ragdoll - och är dessutom en mycket vacker katt. Självsäker som få låter hon inte hundarna göra vad som helst inte. Men att ligga i sängen hos dem när matte jobbar är helt OK. Eller varför inte i valplådan. Man kan också få riktigt gott käk om man håller sig framme när valparna ska äta! :-)

Som jag väntat på att få mina renrasiga BRL-kattungar & nu äntligen är de här - se kattunge-sidan.

Dela den här sidan